Urzadzenia do pakowania w atmosferze ochronnej

Próżniowe pakowanie żywności jest najskuteczniejszym systemem na ubezpieczenie jej przed zepsuciem. Z obecnej drogi korzystają, zarówno, producenci, kiedy również gospodarstwa domowe. Można poznać urządzenia do pakowania próżniowego, takie jak pakowarki próżniowe, które szczelnie zamykają efekty w worku foliowym, bądź w pojemniku do ostatniego danym. Urządzenia te działają zgrzewy na strony worka, jednocześnie usuwając powietrze z wnętrza opakowania.

http://www.comarch-polkas.pl/

Tak zapakowane artykuły żywnościowe, np. nabiał, mięso, wędliny, ryby, czy produkty garmażeryjne, potrafią być kilkakrotnie dłużej przechowywane, zachowując przy tym istotną wilgotność, konsystencję, smak oraz aromat, i tymczasem są zabezpieczone przed przedostaniem się do wnętrza opakowania powietrza, bakterii, czy pleśni. Ze względu na możliwość działania, można wyodrębnić dwa rodzaje pakowarek: komorową i bezkomorową (listwową). Pakowarka komorowa, to narzędzie, w którego wnętrzu kieruje się worek zgodnie z owocem. Jej długą wadą jest organizowanie długości czasu odsysania powietrza, dzięki czemu wykonywa się powtarzalność procesu pakowania, także możliwość regulacji poziomu podciśnienia, co stanowi ważne przy pakowaniu delikatnych produktów. Wadą istnieje oraz możliwość użycia w procesie produkcji, bardzo popularnych worków typu PA/PE, co bardzo ogranicza koszty. Pakowarki komorowe, mogą stanowić dodatkowe funkcje, np. wypełniania opakowania gazem. Na rynku stanowi wielki wybór pakowarek komorowych, co pozwoli na jej prawidłowy dobór, uzależniony od ilości pakowanych produktów, ich charakterów, i wielkości. Kierowane są, przede wszystkim, dla przetwórstwa spożywczego, gastronomii, oraz handlu. W pakowarkach bezkomorowych, worek z danym wewnątrz produktem, uważa się na zewnątrz, i do zabiegu, na listwę zgrzewającą, składa się koniec worka i dociska pokrywą. Do takiego pakowania stosuje się worków, lub folii tzw. moletowanych, które dzięki tłoczonej strukturze, umożliwiają odessanie powietrza. Pakowarki listwowe kupią na pakowanie produktów o dziwacznych kształtach, np. bardzo długa kiełbasa. Zaletą jest jednocześnie znacznie mniejszy koszt zakupu niż pakowarek komorowych, natomiast wadą niższa wydajność oraz piękniejsze koszty eksploatacji, poprzez stosowanie droższych opakowań. Dane są specjalnie dla przeciętnej gastronomii i gospodarstw domowych.