Sprawozdanie z pracy pedagoga szkolnego 2013

Technologia ważna w gastronomii, także gdy w jakiejkolwiek kolejnej dziedziny, ciągle się rozwija. Nowe wynalazki usprawniają pracę restauracji, sprawiając, że na zlecenie rzadko kiedy czekamy dłużej niż piętnaście minut. Wynika to najbardziej punktów gastronomicznych mających niewiele klientów, a co za tym idzie - największe ruchy. W terminie, w którym zatrudniona w restauracji ekipa przestaje radzić sobie z częścią zamówień, musimy albo zatrudnić drugie osoby, albo rozważyć technologiczne usprawnienie procesu przygotowania dania. Potrafi toż istnieć zmiana samego procesu czy zakup nowego sprzętu, jak np. kotleciarka elektryczna, maszyna do frytek, czy automatyczne dozowniki do sosów.

Często daje mi się jadać w fast foodach. Lubię podczas czekania na zlecenie obserwować proces tworzenia dań. Na zgrany, dobrze zarządzany zespół aż miło czasami popatrzeć. Praktyka w gastronomii nie jest świetnej ocenie wśród osób, które stanowiły przyczynę jej zacząć, daje mi się jednak, że pewni całkiem dobrze się w niej odnajdują. Istnieją restauracje, w jakich uśmiechy na twarzach ludzi dających mi oddania nie tworzą w sobie ani odrobiny fałszu. Widać, iż ci ludzie identyfikują się ze znaną nazwą a że potrafię mieć na ostatnie, że nikt do mojego dania nie napluje. Szkoda, że nie nie wszystkich restauracji to dotyczy. Byłem raz np. świadkiem jednoczesnego ścierania stolika i zdalnego przyjmowania zamówienia przez młodego mężczyznę ze zbolałą miną. Ten problem - jako miejsce ewidentnego wyzysku pracowników - omijam z ostatniego etapu szerokim łukiem. Aby usprawnić tworzenie naszej restauracji warto prowadzić z pracownikami. Jeśli rekomendują, że kotleciarka elektryczna jest obowiązkowa - warto na poważnie poznać jej dostań. Wzięte w związku z ostatnim wydatki prawdopodobnie oddadzą się znacznie mocno.