Seepack pakowanie przemyslowe jerzy mieluch

Coraz częściej możemy natrafić na półkach sklepowych żywność pakowaną przemysłowo. Które są zalety takiego przechowywania produktów żywieniowych także jak jest sam proces pakowania?

Żywność przechowywana próżniowo dłużej utrzymuje swoją świeżość, a czasy przydatności do jej zużycia są bardzo dłuższe niż w przypadku produktów pakowanych tradycyjnie. Jedzenie trzymane w warunkach próżniowych chronione jest przed kontaktem z drobnoustrojami wybierającymi się w powietrzu. Dzięki temuż nie ulega szybkim procesom planu i jełczenia. Pakowanie próżniowe istnieje też najwłaściwszy system ochrony produktów przed dostaniem się do nich insektów roznoszących niebezpieczne zarazki.

Próżniowo można przechowywać żywność suchą oraz mokrą. Produkty, takie jak mąka i cukier, nie robią się w grudki, ponieważ dzięki hermetycznemu opakowaniu nie podejmuje się do nich powietrze zawierające parę wodną. Dzięki temu nie wymagają one późniejszego przesiewania a nie pojawiają się w nich zarodniki grzybów. Produkty mokre zawierają natomiast wodę lub tłuszcze. Pakowanie próżniowe chroni takie pokarmy przed wysychaniem oraz jełczeniem. Są one dzięki owemu nie tylko świeże, ale też zachowują swój smak.

Próżniowe pakowanie w sektorze dokonuje się dzięki profesjonalnym technologiom, których przykładem może stanowić pakowaczka multi vac. Proces liczy na umieszczeniu żywności na taśmie. Życie jest kolejno odsączane z powietrza i hermetycznie foliowane. Dzięki temu występuje możliwość szybkiego i pewnego pakowania dużych ról rozmaitych produktów.

W sektorze pakowane próżniowo są przede wszystkim mięsa i wędliny. Dzięki takiemu procesowi pakowania są one dłużej młode i konieczne do jedzenia. Stanowi ostatnie główne, ponieważ produkt od włożenia do ujawnienia się na półkach sklepowych pokonuje niekiedy bardzo dużą, wielodniową drogę. Toż nie wyłącznie z powodów jego prowadzenia, ale tak z rodzaju pakowania zależy, czy zostawi on swoją świeżość. Produkty pakowane próżniowo są a tak korzystne dla konsumentów, bo ich terminy do spożycia są znacznie wydłużone. Nawet że produkt pokonał długą drogę od pakowaczki do półki sklepowej, wciąż długo jeszcze pozostanie dobry i nowy.