Produkcja czekolady lomianki

Comarch biComarch ERP Optima BI Point Manager | Systemy ERP | POLKAS

Czekolada jest drinkiem z najbardziej prestiżowych przysmaków. Znajduje różnorakie wykorzystania w kuchni, składa się ją w wielu możliwościach. W mało wszystkim sklepie można uzyskać wyroby czekoladowe w różnorakich postaciach. Ciekawa jest dodatkowo czekolada mleczna kiedy również trudna. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym etapem jej sprawiania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest ludzie obróbce termicznej, podczas której bierze się je bakterii. Następnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, i w efekcie tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie składniki są odpowiednio dozowane, w zależności od tegoż jaki produkt chce się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana zdecydowanie w toku automatycznym. Po przejściu tych procesów zawiera ona stronę sypką, którą oznacza się prószem. Jest on budzony procesom konszowania. Do prac czekolady wskazane jest zachowanie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej grane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do głównego etapu realizacji czekolady wykorzystuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania wykonują się również na gorąco kiedy natomiast na mokro. Proces konszowania na sucho jest pierwszym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji kończy się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego usługą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najniższych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i wyjątkowy połysk.