Pakowanie prozniowe pierogow

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest wyposażeniem, którego zadanie polega na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i wykonaniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki możliwość pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie mięsa i kładzie je przed np. zmarzliną.

oprawa ewakuacyjna ex

Ze względu na nowy typ produktów spożywczych, traktowane są różne pakowaczki. I właśnie produkty o wielkiej górze i mocnej konsystencji (mięsa) zamykane są w pakowarkach ze częstym zamknięciem próżniowym, produkty o niewielkich rozmiarach i kruche (chleb, jagody) kierowane są w pakowarkach z tradycyjnym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach ma także jedną istotną zaletę - wygodne użytkowanie, a wtedy siła i powtarzalność pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to urządzenia komorowe - łatwe w niskich rozmiarach także jako dania wolnostojące, wyposażone w spiżarnię lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Wygodne do kojarzenia ze względu na energia procesu (wprowadzenie do komory woreczka z materiałem i otwarcie przyciskiem procesu odsysania powietrza) też możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Używa się je zazwyczaj w wielkich zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim koniec prostym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Są wówczas urządzenia o małych rozmiarach, w pakowaczce zapisuje się koniec worka, natomiast produkt pozostaje poza urządzeniem. Pakowarki listwowe bierze się w gospodarstwach domowych, niewielkich restauracjach lub małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki przygotowane są z czystej jakości stali nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, każde bez wyjątku posiadają samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W relacje od wielkości i modelu pakowarki, listwy zgrzewające mają nowe rozmiary, a toż z kolei wchodzi na wybór woreczków, w które stanowi pakowana żywność.