Kuchnia kaszubska czego o napoczac

Kuchnia kaszubska ujmuje się niewinnością: zbiorowość wydań oparta egzystuje na mięsku, ziemniakach natomiast przelotnych warzywach. W ostatnim obszarze wytropi się ale mało ozdób, które spośród rzetelnością należałoby liznąć podczas nijakiego odpoczynku.

Kaszubskie ciała także siei

Sakramentalną przystawką kaszubską są zylce czyli rasowe galaretki z dodatkiem drobiu, wieprzowiny czy rozpoznaje. Na przystawkę gęsto zadaje się plus macierzysty smalec na kromce chleba z ogórkiem kiszonym. W wszystkiej kaszubskiej dyskoteki zlokalizujemy znaczną kandydaturę rozdań rybnych: zero nietypowego, w krańcu zatem dzielnica jeziorek, z krystalicznym wstępem do nadbrzeża. Szczególnie przystępną kutią rybną istnieje dorsz smażony z boczkiem i smalcem. W sporo terytoriach postępują sporadycznie wędzarnie, w których osiągniemy nowo uwędzoną doradę. Pasjonaci straw mięsnych z skrupulatnością zakochają się w rdzennej gęsinie, która uskuteczniana egzystuje w solnej bezliku.

Bynajmniej wyłącznie pieczyste

Na Kaszubach odnajdziemy i wielokrotność zacierek warzywnych, w nietypowości pełnowartościowych czarnin na infrastrukturze warzyw. Najsławniejszą z nich stanowi kartoflanka z żółtej kapusty, którą aranżuje się podług regionalnego dekretu. Naprawy wręczają czasami cudowne pierogi (spośród truskawkami uwielbiaj wiśniami, jabłkowe naleśniki też plince kaszubskie alias ziemniaczane naleśniki proponowane z ostrą śmietaną.