Hurtownia miesa z dziczyzny

Na obszarze Polski jest niezliczona ilość hurtowni mięsa angażujących się produkcją oraz sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami urządzonymi w chłodnie, co umożliwia dostarczanie świeżego artykułu w wolne miejsce kraju. Mięso to wyjątkowymi słowy potrzebne do użytkowania zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z sięgającymi do nich tkankami oraz niektóre organy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa prezentuje się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w charakterach konsumpcyjnych, będących wynikiem chowu lub polowania w otoczeniu naturalnym.

Mięso rzadko bywa jedzone na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, a przeważnie jest produkowane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują pełną gamę wyrobów produkowanych często z ciała wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści od żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na białe oraz czerwone, jednak podział ten nigdy nie jest połączony z kolorem, tylko przenosi się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z zmianie mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Proponowane przez hurtownie mięsa artykuły pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa ma mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w dobrym organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca czy nawet zawał. Ciało jest niewątpliwie najlepszym źródłem pełnowartościowego białka oraz ma wszystkie konieczne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce wychodzące z hurtowni mięsa są również niezastąpionym źródłem żelaza w naturalnej diecie, które stanowi bardzo dużo przyswajalne niż jakiekolwiek żelazo pochodzenia roślinnego.