Gry z kasa fiskalna

Zgodnie z prawem do celu roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na praca osób fizycznych nieprowadzących działalności finansowej i rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był odpowiedzialny do ewidencjonowania sprzedaży na kasach rejestrujących. Jak poprawiłyby się te przepisy? Czy kasa finansowa w pozycjach gastronomicznych jest obowiązkowa?

Z roku 2015 powyższe przepisy przestały być wykorzystanie do twarzy poruszających się prowadzeniem małych barów, lokali z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W pamięć obowiązujących przepisów dobra tegoż nie daje się również wobec podmiotów świadczących usługi związane z utrzymaniem w stacjonarnych placówkach gastronomicznych. Chodzi tu więcej o te, które dostarczają swoje usługi sezonowo. Podobna jakość istnieje w wypadku podmiotów zajmujących się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych użytkowników. W kontakcie ze koleją przepisów w 2015 roku, na dobę dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do stosowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W obecnej form nie ma znaczenia wielkość lokalu, czy stanowi wówczas potężna restauracja, lub też mały bar, czy pracuje sezonowo czy cały rok. Przedstawiania nie jest ponad wysokość osiąganego dochodu. Na pomocy należy mieć fakt, że ustawodawca pomyślał o okresie na wprowadzenie takich kas w dziedziny gastronomicznej. Stąd też kasę piszącą w klubu gastronomicznym potrzeba było ustalić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do ostatniego dnia kasa wymagała istnieć już zafiskalizowana, zaprogramowana, gotowa do produkcji, a dodatkowo zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna i mieć zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z dalekimi stawkami VAT dla produktów z innych kategorii.  Był to istotny powód do wykorzystania z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W sukcesu świadczenia usług gastronomicznych, jeśli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w bliskiej rola 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do zdjęcia z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, tylko nie w grudniu jedynie w listopadzie, to kwotę fiskalną musiał wkroczyć do 1 lutego 2015 roku. Na uwagę zasługuje również fakt obowiązku wprowadzania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Przecież w współczesnych terenach kasę rejestrującą należy zawrzeć w czasie 2 miesięcy mając od końca miesiąca, w którym została zrealizowana pierwsza usługa gastronomiczna.